Menu

Formandens beretning for året 2019

Årsberetning 2019 – Ikast FC

2019 var endnu et godt år, hvor vi lavede rekordoverskud på Ikast Cup, og FCM fik endelig en pokaltitel, samt ikke mindst kåring til årets fodboldklub i JBU-region 2.

Desuden blev Nikolaj Rytter fortjent kåret til årets ildsjæl 2019, ved en prisuddeling i Ikast-Brande Kommune. Så en del avis -og TV-plads til Ikast FC.

Anlægget

Anlægget er hjørnestenen og vores helt store styrke, som kommer alle bruger til gode, og her kan nævnes Ikast FC - FCM – ISI – College – SGU – Guldminen.

Det betyder dog også, at der stilles store krav til anlægget og herunder økonomien, til forbedring og ikke mindst vedligeholdelse.

2019 har været regnfuld, som betyder, at vi også må kiggee på bane 2-3, hvor græsrødderne giver store udfordringer hvad angår regnvand.

Stormskader på hegn og de to Goalboxes, samt udskiftning til LED lys, betyder omkostninger på ca.1 million.

Penge som skal findes fremadrettet, dog med hjælp fra diverse brugere.

Ikast Cup

Ikast Cuppen blev en succes, hvor årets resultat kom over de 800.000 kr. Vigtigst dog at stævnet stadig bliver rost af 99% af de deltagende klubber. Pga. lukning af Vestre Skole som overnatningsmulighed, hvor vi som andre Ikast foreninger var nødsaget til at bruge Bording skole, og hermed håbe på, de klubber der var placeret der, ikke så det som en forringelse af at være længere væk end gåafstand fra stævnet. Heldigvis godt modtaget - og dermed åbner det op for måske aktivitet på Thriges vej i løbet af de kommende år. Som noget nyt vil vi tage Mikro U7 med i 2020, som derved bliver stævnets yngste årgang. Men tak til Jan og John, samt resten af klubbens mange hjælpere.

Medlemmer

Vi er godt på vej til at blive en stor fodboldklub på primært ungdomssiden, og skal naturligvis også have ambitioner, som i dette tilfælde er at nå 1000 medlemmer. Dette skal lykkes med bedre tilbud til Mikro – pigefodbolden – flere hold i de enkelte årgange – samt større senior afdeling/fastholdelse.

Her lidt facts på medlemmerne:

Fodbold                                                                          Mand            Kvinde          

0 - 6 år                                                                           62                  5                   

7 - 12 år                                                                         235                55                 

13 - 18 år                                                                       282                40                 

19 - 24 år                                                                         66                13                 

25 - 39 år                                                                         41                  9                   

40 - 59 år                                                                          6                   2                   

60 - 69 år                                                                          0                   0                   

70+ år                                                                              0                    0                   

Samlet antal fordelt på køn                                             692                124               

Samlet antal medlemmer for aktivitet                              816               

Best., ledere og instr. 0-24 år                                           19                 

Best., ledere og instr. 25 år og derover                            125               

Futsal                                                                             75                 

Indefodbold                                                                   135

Senior

Carsten Mehl, vores senior formand, samt ansvarlig for bodopgaver på MCH Arena, bør være oplagt som Ikast FC næste lokale prismodtager.

To opgaver som langtfra er nemt, men som bare fungere, set fra bestyrelsens side.

Året 2019 var et rigtig godt år for vores senior afdeling. Vi havde rekord tilmelding med over 70 aktive spillere på 4 seniorhold. Dette var en stigning på mere end 60 % i forhold til 2018.

Vores førstehold var meget tæt på en tidlig oprykning allerede ved sommerferien, men efter 2 play-off kampe måtte vi tage en sæson mere i serie 2. Efter sommerferien blev holdet enige om, at nu skulle det være, og truppen gik igennem efteråret ubesejret og sikrede os oprykning til serie 1 allerede 3 runder før slut. Stort tillykke til drengene.

Vores serie 5 hold klarede sig også flot og sikrede sig en flot oprykning i sommers til serie 4.   Niveauet blev holdt i efteråret, og vi spiller derfor stadig serie 4  her til foråret.

Vi har ligeledes 2 serie 6 hold, hvor vi har et erfarent hold og et helt ungt hold. Der er en glæde ved at spille fodbold, som gennemsyrer disse to hold. Vi nyder at have det liv, som disse to hold giver. Vi er her i foråret klar igen i serie 6.

Mikro

Vores sportslige konsulent, Ole Nielsen og årets IFC’er i 2019, gør sammen med årgangsledere og trænere en kæmpe indsats.

Vi vil som klub undersøge behovet for at styrke afdelingen med kvart – halvtidsansatte i fremtiden, som er nødvendigt for at kunne give den nødvendige fokus på børn, med forskellige evner og ønsker.

DBU ligger endelig op til et opgør mod tidlig specialisering, hvor der nu igen skal være tid til leg og dyrkelse af flere idrætter på samme tid.

Vi har derfor planer om at teste, om vi kan tilbyde en fodboldspiller andre sportslige oplevelser, i samarbejde med andre af byens idrætsgrene, som skal give en sjov og anderledes sportslig oplevelse, og måske være med til en fastholdelse af et barns interesse for at dyrke idræt.

Men ellers har Mikro haft fokus på

Opstart og etablering af sportsudvalg - ambitionen er, at det sportslige set-up fremover vil blive håndteret og løftet af flere personer, samt større understøttelse af/til forældretrænere, trænere og ”spirer”

Opstart af gratis ekstra træningstilbud i Goal Station fra 28/2 – hver fredag ved Morten Larsen  og Simon Hede 

Videreudvikling af ”trænerspirer” – ambitionen er 2 ”spirer” pr. årgang - som skal undervise/uddannes i form af interne kurser & DBU-kurser 

Større fokus på information fra Klubben (KÆMPE OPGAVE)

Større understøttelse af afdelingslederne

  • Planen er, at mødeaktiviteten øges til et møde pr. kvartal

Større understøttelse af alle trænere samlet i klubben

  • Planen er, at mødeaktiviteten øges til et møde pr. kvartal

Pigeafdelingen Ikast FC 2019

I Ikast FC er der heldigvis igen mulighed for at spille fodbold for piger og kvinder i alle aldre. 

Vi har blandede drenge-/pigehold fra u-5/6

Rene pigehold fra u-7 og op til og med Old Girls.

Det går generelt godt for pigefodbolden, vi spiller blandt andet på øverste hylde i u-8 -9-13.

Vi skal dog stadig arbejde med enkelte årgange, hvor vi er udfordret på antallet af piger, hvilket vi arbejder på at øge med bl.a. samarbejde med nært omliggende klubber med samme udfordring. Dette gælder specielt, når vi går fra 8-mands til 11- mandsfodbold, men vi har fokus på fastholdelse.

Ligeledes har vi et senior og Old girls hold, som er dejligt at have når der skal findes hjælp.

Efter sommerferien vil vi igen have et rent u-18 hold.

Vi er flot repræsenteret på FCM’s pigelicenshold (u-11, u-12, u-13), hvor hele 11 piger fra Ikast FC er med, hvilket vi er meget stolte af.

På pigesiden har vi et rigtig fint samarbejde med blandt andet ISI og Vildbjerg SF, som måske kan bruges til undersøge muligheden for at lave et midtjysk pang-dang til FC Thy, som har vist sig at hjælpe på både bredde og elitetilbuddet til piger.

Desuden bakker vi naturligvis op omkring vores kvindelandshold, hvor vores egne Pernille Harder viser vejen, og her skal vi naturligvis med til kvindelandskamp i Viborg.

Drenge fodbold

Fra U9 – U16

Stævner:

Nr. Halne Cup er blevet Ikast FC´s fællesstævne hvor vi i mange år har deltaget. I 2019 boede alle Ikast holdene – drenge såvel som piger, på samme skole, og dette var en så stor succes, at vi gentager det i 2020. Her udvides de deltagende hold med et rent Ikast FC U17 hold, hvor alle spillerne er fra Ikast.

Rent sportsligt har året 2019 været et år, hvor et nyt DBU-licens system blev taget i brug, hvorfor nogle hold skulle et step ned i niveau. Disse hold klarede sig fantastisk i turnering, uden at gå på kompromis med spillestil, men det sidste held manglede i de afgørende situationer. Fra U13 og indtil U17 er vi repræsenteret med min. 2 11 mands hold i hver årgang – I U17 har vi 3 hold tilmeldt. Et fantastisk stykke arbejde er gjort for at få og beholde egne og gamle spillere, så mon ikke senior får glæde af dette i fremtiden.

Vores samarbejde med ISI, Højskolen og College har været upåklageligt, og samarbejdet har sikret nogle tilfredsstillende forhold for deres elever og vores spillere – U17 er som altid udfordret med egne spillere på diverse efterskoler – en udfordring vi for vane har i hver årgang når de rammer U16 og U17.

FCM – nye kontraktspillere fra Ikast FC.

Frederik Christensen, Gustav Christensen, Mads Hansen, Angelo Nehme.

Spillere på talentholdet:

Samuel Hust U13, Carl Christensen U14, August Emil Madsen U14, Oscar Medom U15, Valdemar Andreasen U15.

Overordnet set er der i U17 tradition for, at første holdet i Ikast FC har et etableret samarbejde med FCM – dette har også gjort, at man som Ikast FC-spiller har muligheden for at vise sig i FCM, hvis man er dygtig nok – det være sig i træninger, pokalkampe og endda på træningslejre i udlandet.

Sportsudvalget

Som noget nyt eller gentagelse af tidligere, har vi i efteråret haft gang i sportsudvalget på primær drenge ungdom.

Et styrket tiltag, hvor de personer som brænder for det sportslige, har råderum og hermed kan komme med input til både dem selv, samt bestyrelsen. 

Her arbejdes der med den røde tråd, samt tiltag som skal forbedre den sportslige del i klubben. I det nye år starter Ikast FC et træningstilbud, som vedrører årgangene U8-U12 - Et fredagstilbud i Goalstationen.  Desuden håber vi naturligvis at kunne finde fremtidens leder af Ikast FC på bestyrelsesniveau.

Opgaver på den korte bane

Info fra bestyrelsen til medlemmer og vores følgere skal blive bedre. Her har jeg som formand en opgave, men vigtigt at vores historie bliver fortalt af alle, som kan bidrage positivt til dette.

Thriges Vej har vi gang i flere overvejelser, så miljøet bliver bedre og kan bidrage til hele klubben. Bl.a. skal en norsk klub overnatte i Sydbyen, og måske kan det give ideer til fremtiden.

Vi har erstattet to store opgaver ved at ligge kampfordeler- og kontingentarbejdet på samme person. Den løser Steen Sørensen på en lønnet aftale, som var nødvendigt, da vi efter sammenlægningen ikke har vurderet, at de store opgaver kunne løse af den frivillige vej.

Samarbejdet med Sportscenteret er tæt og nærværende, hvor vi sammen forsøger at løse dagligdagen. De mange brugere, med forskellige agendaer, kræver vi står sammen, hvilket jeg heldigvis også mærker fra Hovedafdelingen, hvor jeg har planer om at deltage endnu mere.

Sammen med hovedafdelingen vil vi i denne uge løfte sløret for en aktivitet i juni 2020, hvor flere Ikast foreninger / kommunen løfter samlet i flok. En nødvendighed og til gavn for Ikast.

Til slut vil jeg gerne rette en meget stor tak til alle, der også i 2019 har medvirket til, at tingene igen har kunnet lade sig gøre - herunder alle de frivillige, der giver en hånd med til både MCH Arena, Ikast Cup, Banko, IFS Venner, og alle de sportslige opgaver.

Tak til bestyrelsen for et godt samarbejde i årets løb, hvor jeg oplever, at vi har arbejdstøjet på og er klar til en ny sæson i en af Jyllands fineste klubber.

Vi kan være stolt af denne forening.

Michael Sørensen

Formand